Pogled preko ramena

Uskoro (2.ožujka) će se navršiti godina dana od kada je Udruga umirovljenika Čepin  na svojoj izbornoj Skupštini izabrala novo rukovodstvo (predsjednika, tajnika, Izvršni odbor).

Pokušavajući se snaći u situaciji u kojoj se nitko od nas nije do tada nalazio, nastojali smo nastaviti stazama naše prethodnice gospođe Ljubice-Tomašić Pavić koja je ovu Udrugu podigla na zavidan nivo od njenog osamostaljenja.

Orjentirali smo se na ciljeve primjerene našem članstvu. Na neke od njih su već tradicionalno  naučili i uvijek im se raduju – Bizovačke toplice, na primjer kao i organizirani odlazak na more te razna korisna i poučna putovanja.

Nova vremena traže nove izazove. Mislimo da „zlatne godine“ naših članova nisu prepreka za usvajanje nekih novih vještina, primjerice informatičke pismenosti.

Nastojali smo, a to ćemo raditi i u buduće, naš rad približiti članovima pa smo otvorili web stranicu gdje objavljujemo sve relevantne informacije popraćene foto sadržajem. U lokalnom glasilu Čepina, ČepinPromo povremeno objavljujemo  članke  vezane uz naše aktivnosti.

Ova će godina biti još bogatija i sadržajnija. U plan i program rada za ovu godinu uvrstili smo edukaciju „Osnove informatičke pismenosti“ i svakako ćemo je „izgurati“ do kraja – žao nam je što to nismo mogli još prošle godine, nećemo nabrajati razne konkretne i apstraktne probleme, ali više nećemo dijeliti obećanja koja nismo u stanju ispuniti.

Nakon edukacije naši korisnici će naučiti koristiti operativni sustav Windows, pretraživati internet,otvoriti svoju mail adresu, slati elektroničku poštu, koristiti društvene mreže te se na taj način uključiti u zajednicu i imati kvalitetnije i ispunjenije slobodno vrijeme.

Također smo uočili i problem sve većeg broja naših članova starije životne dobi a to je nedostatak tjelesne aktivnosti. Poznato je da tjelesna aktivnost doprinosi mnogim pozitivnim tjelesnim promjenama te boljoj funkcionalnosti cijelog organizma.

Napravili smo mali korak u tom pravcu na način da jedanput tjedno u prostorijama Centra za kulturu  Čepin imamo vježbe, popularni fitnes gdje okupljamo članice (a u perspektivi možda i članove) na sat vremena. Željeli bi i više puta tjedno ali nam je teško naći educiranu osobu.

Ova godina će također biti u znaku druženja  – naš popularni otvoreni četvrtak. Planirali smo aktivnosti koje sami naši članovi žele, bilo da su to društvene igre ili kuhanje raznih delicija, zašto ne?

Uz pomoć naše partnerske organizacije za ovu godinu, Likovne udruge Čepin, nastojat ćemo zainteresirati članove za tu vrstu umjetnosti, možda čak i organizirati kreativnu likovnu radionicu, svi smo mi neiscrpno vrelo „neotkrivenih talenata“ zar ne?

Tradicionalni Božićni sajam bila je prava prilika zajedništva članova Udruge. Kuhalo se, peklo, prodavalo a i nešto zaradilo. Naše je vino, navodno, bilo najbolje a i langošice su „planule“. „Ekipa za očevid“ je dobro odradila posao.

Tu je i naš mješoviti pjevački zbor, svugdje su, oplemenjuju svaku manifestaciju u našem Čepinu a i šire. U kontekstu svega nabrojanog ne smijemo zanemariri pomoć općine Čepin koja je prepoznala potrebe Udruge i njenih članova i vidjela podizanje kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici.  

Sredstva Udruge ipak nisu dostatna za sve naše planove i akcije.

Koliko smo zadovoljni radom u protekloj godini?

Izreka „uvijek može bolje“ primjenjiva je i na našu Udrugu.

I ove godine na raspolaganju smo svim članovima. Nadamo se da će informatička edukacija  otvoriti nove obzore našim članovima i u njima potaknuti želju da nam pošalju puno mailova s prijedlozima, pokudama i pohvalama sudjelujući na taj način u radu Udruge.

Jer Udruga, to smo mi, njeni članovi.