SVETI VALENTIN I PINKL BAL

Udruga umirovljenika općine Čepin na svoj je način obilježila dan svetog Valentina, zaštitnika zaljubljenih. Zašto zaštitnika zaljubljenih? I zašto je 14.veljače dan njegovog slavlja?

Naime, nekada je crkva tražila od svojih vjernika da se vjenčanja ne slave u dane velikih blagdana – Božića i Uskrsa  koji su već sami po sebi slavlje cijele zajednice, dakle da se izbjegne vrijeme adventa i korizme. Datum 14.veljače se sasvim lijepo uklapa u vrijeme pogodno za zaljubljene jer je poslije adventa a prije korizme.

Još par riječi o Svetom Valentinu.

Rođen oko 175 godine, bio je prvi biskup grada Terni u Umbriji. Umro je oko 269 godine. Pokopan je na groblju izvan zidina Ternija, nad njegovim grobom prvo je podignuta crkva a kasnije i katedrala u kojoj se i danas čuva svečevo tijelo. U 15. stoljeću ga povezuju s danom zaljubljenih što se održalo sve do danas. Slavi ga i štuje katolička, anglikanska i luteranska crkva. Prema legendi sveti je Valentin volio ruže i mirisno cvijeće koje je poklanjao zaručnicima zaželjevši im bračno zajedništvo.

Papa Benedikt XVI proglasio je 14.veljače i danom braka a svetog Valentina i zaštitnikom bračne ljubavi.

Ovaj dan nije, naravno, zaobišla i naša Udruga, na način  kako je to nama, umrovljenicima, najprihvatljivije. Organizirali smo pinkl-bal. (Pinkl – zavežljaj, zamotuljak – osobne stvari stavljene u tkaninu svezanu u zavežljaj koji se na štapu nosio preko ramena).

Sasvim zgodno za umirovljenike koji su svoj „zavežljaj“donijeli, „odvezali“ i častili se već prema sadržaju pinkla. Bilo je svakovrsnih delicija, pića i kolača a nadasve dobrog raspoloženja.

Svoj glazbeni dobrinos dao je gospodin Belajac i družina. Pjevalo se i plesalo do iza ponoći.

Moramo spomenuti bogatu tombolu i naše drage donatore: trgovine Jozo,DO-DI,Korisnik, NTL, Jagodica, frizerske  salone Snježa, House od hair, cvjećarnice Egzotik i Gardenija te poljoprivrednu trgovini Gešo i mesnicu Ravlić.

Umirovljenici i dan zaljubljenih?

Da se pozovem na otrcanu frazu – godine su samo broj a ljubav je univerzalno ljepilo koje drži ovaj naš svemir na okupu.