O nama

Udruga umirovljenika općine Čepin osnovana je daleke 1985 .g. kao Podružnica Matice umirovljenika Osijek. Osnivači Podružnice su bili: Bagarić Stipo i Miškić Filip. U prvi Izvršni odbor izabrani su: Pavlica Ilija, Bagarić Stipo, Miškić Filip, Labaj Ružica, Božučanin Zora, Grgošević Jelica, Čango Josip,Barišić Josip, Zorić Vlajko i Šariri Franjo.

Kako bi aktivirali što više članova obilazili su mještane i sakupljali članarinu „od vrata do vrata“ te na taj način aktivirali puno članova i prikupili značajna financijska sredstva za rad.

Na godišnjoj skupštini 1992.g. izabran je novi Izvršni odbor: Kanižaj Nada, Tatar Emil, Božučanin Zora,Grgošević Jelica, Meleš Lucija, Šimić Josip, Kohajda Franjo, Gmajnić Alojzija, Boršoš Ištvan, Mohar Josip i Tomašić Ljubica. Dolaskom novog odbora članarina , koja je ostala nakon raspodjele za Maticu u Osijeku, počela se koristiti za neposredan rad Podružnice. Tako je Podružnica proširila svoje djelovanje na način da je organizirala svakodnevno kupanje u Bizovačkim toplicama, ljetovanje na moru, razne prigodne izlete te je počela pod povoljnim uvjetima (na otplatu) nabavljati ogrijev za svoje članove kao i razne suhomesnate i svježe mesne proizvode. A članova nije bilo malo – od 1000 do 1200 što nije zanemariva brojka.

1995.g.Podružnica je dobila prostorije za svoj rad koje su bile u jako lošem stanju. Napornim dobrovoljnim radom kao i sredstvima Matice, Općine pa i vlastitim prilozima prostorije su dovedene u prihvatljivo stanje. Te godine je osnvan i pjevački zbor koji je u počecima imao i preko 30 članova. Vrijedne članice Zbora su uvijek davale svoj doprinos prilikom održavanja skupštine i ostalih manifestacija ne samo svojom pjesmom nego i svojim kulinarskim umijećem te održavanjem čistoće svih prostorija.

Kako su se aktivnosti Podružnice širile tako su prostorije postajale nedostatne za rad pa je Općina Čepin odobrila korištenje novih prostorija, uredila ih i dala sredstva za nabavu najnužnije opreme – kuhinje, hladnjaka, štednjaka, klima uređaja, televizora kao i opreme za ured. Jedan dio opreme donirali su i sami članovi.

2013.g. Podružnica se odvojila od Matice Osijek i osamostalila se te od tada posluje kao Udruga umirovljenika općine Čepin.

U Izvršni odbor novoosnovane Udruge ušli su: Kocur Anđa, Arnold Branka, Stilin Anica, Lučinger Stjepan, Gettoš Ana, Holeš Katica, Prigl Alojz, Silađi Viktor, Kranjčec Jelica, Balonek Zlatko, Blažević Stipo, Ferić Vlado, Švitek Ivo, Prigl Julka, Tomašić-Pavić Ljubica, Janković Ljubo i Štir Edo.

Za prvu predsjednicu Udruge je izabrana Tomašić-Pavić Ljubica koja je tu dužnost uspješno i odgovorno obavljala do 2019.g.

Na skupštini 02.032019.g. Tomašić-Pavić Ljubica se povukla s dužnosti zbog godina a izabran je novi predsjednik Antun Radanović. Također je izabran i novi Izvršni odbor Udruge: Antun Radanović,Antun Tovarović, Ružica Prigl, Ljubo Janković, Viktor Silađi, Marija Mijaćank, Tomašić-Pavić Ljubica, Bolčević Ivanka i Bolčević Milan.

Sadašnjost i budući ciljevi…..

Teško je bilo što reći nakon što se prethodna Presjednica gospođa Ljubica povukla s dužnosti. Teško će biti nadmašiti rad osobe koja je sebe utkala u rad Udruge, ne mareći za svoje slobodno vrijeme jer ga nije niti imala.

Pokušat ćemo nastaviti, zajedno s članovima Izvršnog odbora a i svima vama, tamo gdje je gospođa Ljubica stala.

Kao što znate Udruga je dobrovoljna, nestranačka, neprofitna organizacija i ima socijalno-humane ciljeve. Naši zadaci u budućnosti će prvenstveno biti orjentirani na te ciljeve. Što više ćemo raditi na poboljšanju materijalnog, zdravstvenog, kulturnog, socijalnog i društvenog standarda.

Udruga danas broji tristotinjak članova. Daleko je to od brojke koja je nekada bila. Rad na povećanju broja članova će biti jedan od prvih zadataka novog rukovodstva Udruge. Nastojat ćemo raznim zanimljivim i korisnim aktivnostima privući naše mještane – umirovljenike da nam se pridruže.

Otvorit ćemo vrata naših prostorija i nastojat da se u njima odvija aktivnost primjerena našim članovima. I dalje ćemo biti na usluzi korisnicima što se tiče nabave ogrjeva i raznih drugih namirnica pod povoljnim uvjetima.

Putovat ćemo i družiti se kad god je to moguće a nastavit ćemo tradiciju naše prethodnice što se tiče kupanja u Bizovcu ali i organiziranog odlaska na more.
U suradnji s našom lokalnom zajednicom pokušat ćemo ustrojiti bazu naših najugroženijih članova kako bi im pomogli na svaki mogući način jer Udruga nije samoj sebi svrha i postoji zbog članova.

Također smatramo da treća dob nije prepreka za razvijanje i usvajanje nekih novih vještina, primjerice informatičke pismenosti pa i stranog jezika. Priznat ćete da je to u današnjem društvu neophodno a umirovljenici čine veliki dio populacije. Na umirovljenika računaju svi i oni su uvijek tu počevši od „baka servisa“ pa do uvažavajućeg biračkog tijela čije brojke nisu zanemarive.

Zbog svega toga nastojat ćemo našim članovima pružiti maksimum onoga što suvremeno društvo nudi. U tome i dalje očekujemo pomoć lokalne zajednice – naše Općine koja nam je svih ovih godina svesrdno pomagala dajući nam prvenstveno prostorije za okupljanje i rad i materijalno nas pomažući što znamo i znat ćemo cijeniti i u buduće.

Da bi svoj rad približili korisnicima a i svim mještanima angažirali smo se na način da smo otvorili svoju web stranicu gdje ćemo objavljivati sve relevantne informacije, prikaze aktivnosti uz popratne foto sadržaje.

Jedna od neophodnih aktivnosti pored brige za članstvo bit će projekt Osnove informatičke pismenosti koji ćemo nastojati ostvariti ako ne potkraj ove ali slijedeće godine svakako. Uz to ide i tečaj engleskog jezika za početnike.

I još puno toga.

Otvoreni smo za sve vaše ideje i prijedloge. Pišite nam, pitajte nas, komentirajte naš rad, predlažite. To možete putem našeg maila, naših kontakt telefona kao i neposredno na stranici Udruge.

Predsjednik
Antun Radanović