O golubovima, bubnjarima i miševima

Nekad, u jako davna vremena golubovi, pismonoše bili su najbolji način prijenosa poruka na veće udaljenosti jer su bili brži od jahača a prelijetali su i neprijateljske linije. Bili su selektirani tako da se mogu vratiti u svoje gnijezdo.

Poslije, u nešto suvremenije doba, boraveći kao dijete na selu imala sam prigodu svako malo prisustvovati ceremoniji dolaska seoskog bubnjara na određeno raskrižje gdje bi bubnjar udarajući u bubanj objavljivao „urbi et orbi“ razne događaje počevši rečenicu s „čujte i počujte – daje se na znanje“, a zatim su slijedila službena priopćenja i oglasi. Nama, djeci to je bilo jako zanimljivo a bubnjar je uvijek izazivao ne malu pozornost.

Danas, živimo u doba kad golubovi služe za sve druge stvari osim za prenošenje poruka a tradicija bubnjara je potpuno zamrla.

Ali, imamo miševe. I to ne bilo kakve nego one koje naša ruka vodi gdje želi i pomoću kojih otkrivamo svijet koji želimo i informaciju koju tražimo.

Naša Udruga umirovljenika ide, naravno, u korak s vremenom.

U ovo čudno doba nazvano „doba korone“ uspjeli smo okupiti petnaestak članova i u našim prostorijama organizirati i uspješno privesti kraju osnovnu edukaciju rada na računalu pod nazivom „Novim znanjima i vještinama u korak sa svijetom“.

To smo obećali našim članovima još prošle godine ali, evo, izgleda da je upravo sada bilo pravo vrijeme.

Pod vodstvom našeg cijenjenog informatičara, gospodina Mihaela Šilca , polaznici su se uhvatili u koštac s raznim pojmovima, neki s nešto a neki s ništa predznanja.

Iz Centra za kulturu Čepin privremeno smo posudili par računala (na čemu im se zahvaljujemo), neka su korisnici imali sami a bilo je i puno „pametnih telefona“.

Polaznici su usvojili razna znanja i vještine počevši od osnovnih informatičkih pojmova preko osnove rada na računalu, služenja već spomenutim „mišem“ i tipkovnicom, pronalaženja informacija na internetu, korištenje društvenih mreža, pa sve do kreiranja email računa i razmjenjivanja elektroničkih poruka. Također su usvojili i vještinu pisanja i uređivanja teksta, umetanja slika i slično.

Naravno, svaki korisnik pametnog telefona je dobio dodatne informacije o mogućnostima tog malog računala kojim se naši polaznici jako rado služe.

Mislimo da je ovakva vrsta edukacije bitna za sve članove naše Udruge jer dolazi do izražaja primjena informatike u svakodnevnom životu, korisnici bolje mogu održavati kontakte s prijateljima, rodbinom, čitati vijesti, informirati se o zdravlju, te se na taj način cjeloživotno obrazovatii, razviti osjećaj samopoštovanja i mentalnog zdravlja.

Po završetku tečaja svaki je polaznik dobio potvrdu o uspješno završenom tečaju.

Cilj nam je i na godinu organizirati ovu vrstu edukacije za naše članove, možda i napredni tečaj gdje bi se usvojena znanje i vještine nadogradile.