Muzej bećarca – jedinstven doživljaj

„šokica sam i šokačko dijete, bećaruša od glave do pete“

Na poziv predsjednice Udruge umirovljenika Ernestinovo gospođe Marije  Matovac, i u suradnji s udrugama umirovljenika Bilja i Antunovca, članovi naše Udruge imali su prigodu posjetiti Muzej bećarca kao i gradsku knjižnicu u Pleternici. Sam izlet financiran je od strane Turističke zajednice Pleternica, Osječko-baranjske županije te Matice umirovljenika grada Osijeka.

Ovo jedinstveno izdanje moderne arhitekture i tehnologije ostavilo nas je bez riječi. Muzej je to koji interpretira poseban deseterački tradicijski napjev , bećarac, u dva stiha koja se rimuju a potekao je iz Srijema, Slavonije i Baranje. Godine 2011. zaštićen je od strane UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština.

U gornjem dijelu muzeja  je posebna priča Svijet graševine a donji dio pripada bećarcu koji je ispričan na multumedijalan, interaktivan način pa su se naši članovi imali prigodu i sami okušati u pjevanju.

Putovanje svijetom bećarca omogućuje više od 40 interaktivnih izložaka, dakle to je muzej živih ljudi koji govore svoje osobne priče i interpretiraju sve običaje vezane uz bećarac.

Nakon posjeta muzeju obišli smo i zgradu Hrvatske knjižnice i čitaonioce Pleternica. Sama knjižnica osnovana je daleke 1907 godine a 2014. je otvorena nova, velebna zgrada s bogatom knjižnom građom s preko 30 tisuća naslova.

Zajedničko druženje Udruga umirovljenika Ernestinova, Antunovca, Bilja i Čepi na nastavljeno je u obližnjem restoranu.

Nadamo se i dalje dobroj suradnji s našim udrugama iz okruženja.

„Što j’ u pjesmi to se pjevat’ smije, lud bi bio ‘ko bi zamjerio!“